Ağu 03.

admin

0 comment

Araç Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araç bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Aracınızı bir servise götürmenin maliyeti çok yüksek olabilmektedir. Bu nedenle de araç bakımı için daha çok noktaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Aracınızın hem düzgün bir şekilde çalışabilmesi hem de servis maliyetlerinin azaltılması için araç bakımına dikkat etmelisiniz.

Araç Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araç bakımı, araçların ömrü için oldukça önemli bir unsurdur. Bakımı yaptırılmayan araçlarda zamanla çeşitli problemlerle karşılaşmak mümkün olabilir. Bakımsızlık, performansı da düşürebilir. Bu yazımızda, araç bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sorusuna cevap vereceğiz. Bunun için araç bakımında şu 11 noktaya dikkat edebilirsiniz:

  1. Akü Bakımı

Akü, aracın güç kaynağıdır. Motorun ve elektrik sistemlerinin çalışmasını sağlayan temel bir unsurdur. Ancak akünüzün durumu iyi değilse, güvenliğimizi tehlikeye atabilir.

Araç arızalarının %90’ının elektrik sistemindeki eksikliklerden kaynaklandığı ve yaklaşık %40’ının da akü problemlerinden kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Aracınıza sürekli bakım ve periyodik incelemeler yapmayı unutmazsak bu arızaların birçoğunun önüne geçilebilir. Bu, aküdeki bozulmaları önleyecek ve ömrünü uzatacaktır. Akünüzü periyodik bir şekilde kontrol etmeniz araç bakımı için oldukça önemlidir.

  1. Farların Bakımı

Araba farları görmemizi ve görülmemizi sağlar. Bu nedenle aydınlatma ve sinyal sisteminin optimum koşullarda tutulması zorunludur. Bunun için tüm lambaların düzgün çalışıp çalışmadığını aylık olarak kontrol etmeniz ve dış yüzeylerini çamur ve kirden arındırmanız doğru olacaktır. Araç farları her periyodik bakım döneminde kontrol edilerek gerektiğinde değişimleri sağlanmalıdır.

Aynı şekilde, herhangi bir düzensizlik tespit edildiğinde bir servise danışılmalıdır. Ayrıca farların açılarını da hesaba katmanız gerekmektedir. Çünkü yanlış açılar ters yönde giden sürücülerin gözlerinin kamaşmasına neden olabilir. Güvenliğiniz için araç bakımı dönemlerinde farlarınıza dikkat etmeniz doğru olacaktır.

  1. Filtre Bakımı

Filtre bakımı, araç bakımında dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemli maddeler arasında yer almakta. Araçlarda dört tane filtre vardır:

-Yağ filtresi,

-Hava filtresi,

-Yakıt filtresi,

-Polen filtresi.

Aracın erken aşınmaya maruz kalmaması için her bir filtrenin kir ve parçacıklardan arındırılmış olması önemlidir. Filtreler, her türlü pisliğin motora ulaşmasını engellemekle sorumludur. Bu nedenle iyi durumda olmaları, her birinin işlevini düzgün bir şekilde yerine getirmesi için çok önemlidir. Kötü durumdaki filtreler, motor arızasından araç içindeki sorunlara kadar her şeye neden olabilir.

Filtreden kaynaklana arızalar, kaçınılması gereken bir sorun kaynağıdır. Bu nedenle hızlı ve ucuz bir müdahale, tüm bu sorunları önleyecektir. Periyodik araç bakımı zamanlarında mutlaka filtre değişimleri yapılarak pek çok sorunun önüne geçilebilmektedir.

  1. Fren Bakımı

Fren sistemi, aracın ana aktif güvenlik unsurlarından biridir. Lastikler ve amortisörlerle birlikte frenler güvenliği tamamlayan temel unsurlardır. Bu üç sistem birbiriyle yakından ilişkilidir. Herhangi birinin arızalanması diğerlerinin performansını da etkiler.

Fren sisteminin her zaman düzgün çalışması için disk ve balataların mükemmel durumda tutulması gerekir. Çünkü bunlar kullanımla aşınarak periyodik bakım ve değiştirme gerektiren sürtünme malzemeleridir. Sürüş sırasında fren yaparken ses veya titreşim gibi belirtiler gördüğünüzde, fren pedalının batması, çok sert olması veya frenleme mesafesinin uzaması durumunda aracı mümkün olan en kısa sürede araç bakımı için servise götürmelisiniz.

  1. Lastiklerin Bakımı

Lastiklerin durumu, asfaltla tek temas noktası olduğu için otomobilin diğer unsurlarından daha fazla sürüşü etkiler. Lastikler yeterince basınçlı değilse ya da lastik aşınmışsa yolla bağlantımız sorunludur.

Üretici tarafından önerilen basıncın dikkate alınması, en az ayda bir kez ve her uzun bir yolculuktan önce şişirilmesi önerilir. Uygun basınçta tutmak lastiklere zarar verme riskini azaltır, kullanım ömrünü uzatır ve yakıt tasarrufu sağlar. Lastiklerin aşınması ve derinliğini düzenli olarak kontrol etmek de araç bakımı için son derece önemlidir.

  1. Amortisörlerin Bakımı

Amortisörler, yüksek hızlarda ve riskli durumlarda aracı kontrol etmeye yardımcı olarak sürüş konforu sağlar. Süspansiyon, zeminin düzensizliklerini emmekten ve lastiklerin her zaman Amortisörlerin doğru çalışmasını kademeli olarak etkileyen çeşitli faktörler vardır. Bunlar yol koşulları, araç yükü, kilometre, sıcaklık ve nemdir. Bu nedenle, güvenilir bir serviste veya kontrol edilmeleri çok önemlidir.

Amortisörler ayarsız olduğunda araç yola iyi uyum sağlayamaz. Bu da bazı durumlarda lastiklerin yolla temasını kaybetmesine, erken veya düzensiz lastik aşınmasına ve daha az yol tutuşuna neden olarak sürüşü güvensiz hale getirir. Amortisörler özellikle konforlu ve güvenli sürüş için araç bakımı için dikkat edilmelidir.

  1. Triger Kayışı Bakımı

Triger kayışı emme, sıkıştırma, genleşme gibi işlevleri olan bir elemandır. Ayrıca valflerin açılıp kapanmasından ve benzinli motorlarda bujilerin ateşlenmesinden sorumlu elemandır. Bu parça, motorun içindeki önemi nedeniyle periyodik bakım için dikkat edilmesi gereken parçalar arasındadır. Çünkü arızalanması durumunda diğer parçalarını etkileyebilir. Ayrıca trigerin kopması motorda ciddi ve oldukça masraflı bir arızaya neden olabilir.

En iyi şekilde triger kayışını üretici tarafından önerilen son tarihlere göre değiştirmek gerekmektedir. Triger kayışının tahmini süresi, araçlara göre değişmekle birlikte 120 bin-150 bin km arasındadır. Ya da 5 yıllık bir süre değişim için ideal denilebilir. Daha az masraf için araç bakımı dönemlerinde triger değişimi yaptırabilirsiniz.

  1. Yağ Kontrolü

Motor yağı motor parçalarının aşınmasını en aza indirir ve aşınmalardan kaynaklanan metalik partikülleri filtreye doğru yönlendirir. Ayrıca motoru soğutmaya yardımcı olur. Bu nedenle periyodik bakım dönemlerinde değiştirilmesinin yanı sıra yağ seviyesinin sık sık kontrol edilmesi gerekir.

Ayda en az bir kez ve her uzun yolculuktan önce yağ seviyesi kontrol edilerek yola çıkılmalıdır. Yağ seviyesi düşükse direkt olarak servise gidip yağ değişimi istemek en doğru tercih olacaktır. Eski model araçlar genellikle beklenenden daha fazla yağ tüketir. Bu nedenle bakım kilometresi dolmadan değiştirmek daha doğru olacaktır. Yağ kontrolü ve değişimi araç bakımı için ilk yapılacak kontroller arasında yer almaktadır.

  1. Motor Soğutma Suyu

Soğutma suyu, araçtaki sıvılar arasında pek çok temel görevi yerine getirir. Bunlar arasında devredeki suyun donmasını önlemek diğer yandan da motorun aşırı ısınmasını önlemekten sorumludur. Aşırı sıcaklık, pistonları eritebilir hatta tehlikeli bir patlamanın oluşmasını tetikleyebilir.

Soğutma suyu genellikle saf su ve antifrizden oluşur. Bu da suyun kışın donmamasını ve devreye zarar vermemesini sağlar. Kısacası, soğutma sıvısının çok yüksek kaynama noktası ve düşük donma noktasının yanı sıra korozyon önleyici ve kirlenme önleyici özelliklere sahip olması gerekir. Soğutma suyunun seviyesi düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerektiğinde yenilenmelidir. Tüm periyodik bakım dönemlerinde motor soğutma suyu servisler tarafından kontrol edilmelidir.

  1. Ön Cam Silecekleri

Sürüşün önemli bir kısmı yol görüşüyle ilgilidir. Bu nedenle sürüş sırasında iyi bir görüşe sahip olmak çok önemlidir. Kazaların çoğu kötü görüş koşullarında ve olumsuz atmosfer koşullarında meydana gelir. Bu nedenle camları temiz tutmak ve silecek lastiklerini mükemmel durumda tutmak önemlidir. Bu nedenle silecekler araçların periyodik bakım dönemleri için önemsenmelidir.

Ön cam silecek lastikleri kauçuktan yapılmıştır. Bu nedenle sıcaklıktaki ani değişiklikler, güneşe uzun süre maruz kalma ve zamanla birlikte aşınır. Sileceklerin bozulmaları, kauçuğun deforme olması veya kauçuğun sertleşmesi normaldir. Bu nedenle silecek lastiklerini her araç bakımı dönemimde değiştirmeniz yararlı olacaktır. Silecekler güvenli sürüş için ihtiyaç duyduğunuz görüş açısını size garanti edecek ekonomik bir yedek parçadır.

  1. Egzoz Sistemi Bakımı

Egzoz sisteminin temelde iki görevi vardır. Birincisi kirletici emisyonları önlemek ve motordan çıkan gazların gürültüsünü azaltmaktır. Egzoz sisteminin elemanları, zamanla bozulma gösterdikleri zaman periyodik bakım için değiştirilmesi gereken parçalar arasında yer alabilir. Zamanında yapılmadığında aracınızın düzgün çalışmamasının yanı sıra daha fazla yakıt tüketecek ve CO2 emisyonunu artıracaktır. Aracınızın egzoz sisteminin tüm bileşenlerinin düzenli olarak gözden geçirilmesi önemlidir. Çünkü egzoz sisteminin düzgün çalışması güvenliğiniz, ekonominiz ve çevre üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir.

Araç Kaplatmak Araç Bakımına Fayda Sağlar Mı?

Son olarak araç kaplatmak araç bakımına fayda sağlar mı? Evet. Çünkü araba kaplatmak, aracınızı dış etkenlerden korur. Aracınıza daha sıcak bakmanızı sağlar.  Araç bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık. Antalya otomobil kaplama firması olarak sağlıklı günler dileriz.

 

WhatsApp'a Yönlendir
WhatsApp Hattı
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Call Now ButtonTıkla Ara